3 ani și 6 luni închisoare – pedeapsă stabilită pentru ucidere din culpă și conducere fără permis

Pe data de 24.05.2023, Judecătoria Buzău a pronunțat o pedeapsă exemplară pentru un tânăr șofer care a provocat, din culpă, moartea unui prieten de-al său, aflat în aceeași mașină. În plus, șoferul nu deținea permis de conducere. Hotărârea Judecătoriei Buzău nu este definitivă

În data de 05.04.2019, în jurul orei 00:22, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice și nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, Judecătoria a reținut că inculpatul a condus un autoturismul marca Daewoo Matiz, pe un drum public (petrolier) din localitatea Ojasca, jud. Buzău. În încercarea de a evita coliziunea cu un animal sălbatic, pe fondul neadaptării vitezei la spațiul frontal de vizibilitate de care a dispus în concret, tânărul șofer a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a intrat în coliziune cu un stâlp metalic, de unde a ricoșat într-un copac. Impactul a cauzat multiple leziuni traumatice victimei, pasager pe locul din stânga spate, leziuni care au condus la decesul acesteia în data de 06.04.2019.

Judecătoria Buzău a reținut că „inculpatul a aplicat reţeta perfectă pentru dezastrele de pe drumurile publice, viteză neadaptată la condiţiile de drum, mult peste limita legală, alcoolul la volan şi lipsa permisului de conducere (...) Față de modalitatea concretă de comitere, prin conducerea cu viteză excesivă pe un drum care necesita atenţie şi experienţă, şi prevăzut cu limitare de viteză la 30+ km/h, sub influenţa alcoolului, în condiţiile în care a consumat chiar anterior urcării la volan, instanţa reţine că pedeapsa de 3 ani închisoare este proporţională cu gravitatea concretă”.

Chiar dacă inculpatul a recunoscut comiterea infracțiunilor, Judecătoria Buzău a stabilit că „nu se poate aplica o pedeapsă orientată spre minim, ci este necesară a fi făcută o diferenţă între conducerea unui vehicul pe o distanţă scurtă şi fără evenimente rutiere, şi conducerea fără permis din prezentul dosar, pe distanţă, mare, cu pasageri în vehicul, sub influenţa alcoolului şi cu viteză peste limita legală (...) Faţă de gravitatea concretă a faptelor privind nerespectarea regimului circulaţiei pe drumurile publice, gravitate care a fost la un moment dat inclusiv în atenţia legiuitorului care a dorit modificarea codului penal în sensul de a nu se putea dispune suspendarea sub supraveghere dacă infracţiunea de ucidere din culpă este concurentă cu o infracţiune de conducere fără permis sau sub influenţa alcoolului, instanţa reţine că nu se poate dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, nefiind îndeplinite condiţiile prevăzute de lege. Executarea pedepsei de 3 ani şi 6 luni închisoare urmează a fi făcută în regimul privativ de libertate prevăzut de art. 60 CP.”.

Avocații Lospa Lawyers au asigurat reprezentarea familiei victimei pe tot parcursul anchetei penale, începând cu anul 2019 și până în prezent, în fața Judecătoriei Buzău. Separat, preduciile suferite de familia victimei au fost deduse judecății Tribunalului București.

Subscribe To Our Weefdsaffsdfakly Newsdsfasfletter.

Special Sales

Exclusive Findings

New Arrivals & Promos

Basically, all you're interested in! 

Hey stranger!

This here is a nice round Newsletter Popup & Special Offer example.

 Sign up today and get 25% discount on your next order with our site. 

ro_RORO