Pasager rănit ușor într-un autobuz STB primește 10.000 euro daune morale

În 2021, în sectorul 1, în timpul deplasării unui autobuz Otokar al STB, șoferul acestuia a frânat în mod brusc, iar cu ocazia decelerării, unul dintre pasagerii autobuzului s-a dezechilibrat și a fost proiectat peste un alt pasager. În urma impactului dintre cei 2 pasageri, a rezultat vătămarea corporală a unuia dintre aceștia.

Pasagerul STB s-a prezentat la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni", diagnisticul stabilit fiind fractură 1/3 medie claviculă dreaptă. Medicii-legiști au constatat că, pentru vindecarea leziunilor traumatice suferite de pasagerul STB, sunt necesare 25-30 zile de îngrijiri medicale.

Asigurătorul RCA al autobuzului STB, OMNIASIG Vienna Insurance Group S.A., a refuzat acordarea de daune morale pasagerului rănit, susținând nevinovăția șoferului autobuzului. Din acest motiv, avocații Lospa Lawyers au formulat o cerere de chemare în judecată împotriva OMNIASIG Vienna Insurance Group S.A., solicitând obligarea asigurătorului RCA la plata de despăgubiri morale în cuantum de 20.000 euro.

În iunie 2023, Judecătoria Sectorului 1 București a obligat OMNIASIG Vienna Insurance Group S.A. la plata către pasagerul autobuzului STB, a sumei de 10.000 euro, infirmând, astfel, apărările asigurătorului RCA.

Instanța a reținut că producerea accidentului este din culpa exclusivă a șoferul autobuzului. Apărările asigurătorului RCA în sensul că ar fi vorba despre culpa pasagerului aflat în mijlocul de transport în comun, pe motiv că nu și-a respectat obligația de a se ține de una dintre bare sau să ocupe un loc pe scaun, au fost combătute cu succes de avocații Lospa Lawyers, întrucât evenimentul generator a fost frânarea bruscă de către conducătorul mijlocului de transport comun care a determinat dezechilibrarea pasagerului.

În mod corect, Judecătoria Sectorului 1 București a reținut că, deși în lanțul cauzal a mai intervenit o cauză, totuși, acțiunea nemijlocită – dezechilibrarea celuilalt pasager – nu se concretizează într-o cauză exoneratoare de răspundere pentru șoferul autobuzului și nici nu se poate reține vreo eventuală culpă, având în vedere că în prezenta speță nu s-a făcut dovada vreunei eventuale vinovății a acestuia.

Hotărârea Judecătoriei Sectorului 1 București nu este definitivă și este, în prezent, atacată cu apel de OMNIASIG Vienna Insurance Group S.A.


Imagine: TrainSimFan, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Subscribe To Our Weefdsaffsdfakly Newsdsfasfletter.

Special Sales

Exclusive Findings

New Arrivals & Promos

Basically, all you're interested in! 

Hey stranger!

This here is a nice round Newsletter Popup & Special Offer example.

 Sign up today and get 25% discount on your next order with our site. 

ro_RORO