Un tânăr paraplegic internat la Sanatoriul Balnear și de Recuperare a suferit o fractură a femurului drept, în urma unor proceduri incorecte efectuate de un kinetoterapeut al Sanatoriului. Despăgubirile stabilite de Tribunalul București nu sunt definitive
În februarie 2019, un bărbat în vârstă de 32 ani, cunoscut cu paraplegie flască și osteoporoză la un picior, s-a internat în Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol (Sanatoriul) pentru diverse proceduri și exerciții medicale.
Înainte de începerea exercițiilor, pacientul i-a atras atenția kinetoterapeutului asupra faptului că are osteoporoză, aspect consemnat și în fișa de tratament. În ciuda acestei informări, în urma manevrelor neglijente, s-a auzit o pocnitură puternică în zona bazinului.
Kinetoterapeutul a continuat exercițiile asupra corpului pacientului, derulând același exercițiu în mai multe ședințe de kinetoterapie. Din cauza paraplegiei, pacientul nu a putut resimți dureri în urma exercițiilor practicate.
După finalizarea celei de-a patra ședințe, pacientul a observat că piciorul drept era foarte umflat și fierbinte. În urma efectuării unor radiografii la Spitalul din Agigea, a fost stabilit că pacientul suferise o fractură 1/3 distală incompletă femur drept.
Ulterior, reclamantul a fost internat la Spitalul Univeritar de Urgență București, iar în urma examenului clinic a fost confirmat diagnosticul de fractură supracondiliană femur drept. Medicii Spitalul Univeritar de Urgență București au intervenit chirurgical, fiind practicat un procedeu de reducere și osteosinteză cu DCS, tânărul fiind externat din spital 6 zile mai târziu.
Reclamantul a arătat că, din cauza intervenției chirurgicale din 28.02.2019, a fost nevoit să rămână imobilizat o perioadă de peste 35 de zile, timp în care i-au fost administrate Fraxiparine zilnic și calmante.
Ca urmare a acestor suferințe, reclamantul s-a adresat organelor de urmărire penală, formulând în acest sens o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.
În cadrul dosarului penal, s-a dispus efectuarea unei expertize medico – legale de către INML, prin care s-a concluzionat că reclamantul a avut nevoie de 70-75 de zile de îngrijiri medicale pentru recuperarea leziunilor traumatice.Raportul de expertiză medico-legală s-a arătat că, dat fiind gradul de osteoporoză difuză, nu se poate aprecia cu certitudine mecanismul de producere al fracturii de femur drept, ea putându-se produce fie în cursul unor manevre de mobilizare pasivă (așa cum afirmă reclamantul), fie prin lovire de corp dur.
Concomitent demersurilor în fața organelor de urmărire penală, pacientul a încercat, prin avocații Lospa Lawyers, souționarea amiabilă a pretențiilor sale față de Sanatoriu. Deși au acceptat organizarea unei întâlniri cu avocații pacientului, reprezentanții Sanatoriului au negat orice culpă a kinetoterapeutului.
În aceste circumstanțe, pacientul a formulat o cerere de chemare în judecată împotriva Sanatoriului solicitând obligarea acestuia la plata de despăgubiri morale și materiale pentru suferințele cauzate de fractura de femur proovocată de către kinetoteraputul Sanatoriului.
Tribunalul București a dispus audierea kinetoterapeutului, dar și a tatălui pacientului, având în vedere că acesta a fost însoțit pe perioada internării în Sanatoriu, de către acesta.
Analizând ansamblul probator administrat în cauză, actele medicale depuse la dosar, coroborate cu concluziile raportului de expertiză medico – legală, dar și cu declarațiile martorilor audiați în cauză, Tribunalul a reținut faptul că fractura de femur drept putea să-i fie produsă pacientului ca urmare a manevrelor efectuate de către kinetoterapeut, în cadrul Sanatoriului.
Reținând culpa kinetoterapeutului, salariat al Sanatoriului, Tribunalul București a obligat Sanatoriului la plata de despăgubiri morale și materiale. Sentința Tribunalului București este redat in extensi mai jos și nu este definitivă.
Lospa Lawyers oferă servicii de avocatură complete tuturor persoanelor victime ale acte de malpraxis medical, pe tot teritoriul României.