10 întrebări și răspunsuri utile pentru victimele accidentelor rutiere provocate de autovehicule asigurate la Euroins

Având în vedere iminenta procedură de faliment a Euroins Romania Asigurare – Reasigurare S.A. (Euroins), răspundem la cele mai frecvente și importante întrebări pe care le au, în această perioadă, persoanele prejudiciate prin accidente rutiere provocate de autovehicule asigurate la Euroins.

1. Este Euroins în faliment?

Nu, Euroins încă nu este în faliment. Însă, după retragerea autorizației de funcționare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17 martie 2023, falimentul Euroins este iminent. Formal, Euroins va intra în faliment printr-o hotărâre a Tribunalului București. Începând cu luna martie 2023, cu ocazia executărilor silite demarate împotriva Euroins pentru clienții noștri, am observat că, în conturile bancare ale Euroins, nu se mai găsesc bani. Această situație indică starea de insolvabilitate în care se află Euroins.

2. Am fost lovit de un autovehicul asigurat la Euroins; ce trebuie să fac?

Dacă nu ați suferit leziuni traumatice, ci doar pagube materiale, este necesar să depuneți la Fondul de Garantare al Asiguraților (FGA) o cerere de despăgubire. Cererea va trebui să cuprindă o scurtă descriere a evenimentului în care ați fost implicat și dovezi privind pagubele produse (proces-verbal de constatare amiabilă, autorizație de reparație, poliță RCA etc.).

Dacă ați suferit leziuni traumatice, puteți obține atât daune materiale cât și daune morale de la Fondul de Garantare al Asiguraților (FGA). În această situație, vă recomandăm:

 • de îndată să formulați cerere de despăgubire la FGA, atât pentru daunele materiale, cât și pentru daunele morale suferite (în funcție de natura, întinderea și intensitatea leziunilor, veți solicita un cuantum mai mic sau mai mare al daunelor morale);
 • în maximum 30 de zile de la producerea accidentului, să obțineți un certificat medico-legal de la Serviciul de medicină legală în a cărui circumscripție se află domiciliul dvs. (de exemplu, dacă locuiți în București, va trebui să vă prezentați la IML București; dacă locuiți în Craiova, va trebui să vă prezentați la Serviciul Județean de Medicină Legală Dolj);
 • în maximum 90 de zile de la producerea accidentului, să depuneți o plângere penală împotriva conducătorului auto care se face vinovat de producerea accidentului. Plângerea penală se depune la unitatea de poliție care cercetează accidentul rutier sau la parchetul în a cărei circumscripție își are sediul unitatea de poliție care cercetează accidentul rutier

3. Au trecut 30 de zile de producerea accidentului și nu am solicitat un certificat medico-legal; ce pot să mai fac?

Dacă există deja un dosar penal, veți putea solicita organului de poliție emiterea unei ordonanțe pentru efectuarea unei expertize medico-legale de către Serviciul de medicină legală în a cărui circumscripție se află domiciliul dvs. Raportul de expertiză medico-legal astfel obținut va fi depus în dosarul de despăgubire deschis la FGA.

Dacă nu există un dosar penal, vă recomandăm să obțineți un raport de evaluare medicală - medicină de Asigurări (REMMA) din partea unui medic legist acreditat (există deja mulți medici legiști care oferă astfel de servicii pe internet). REMMA este un document medical prin care sunt evaluate leziunile traumatice și consecințele acestor leziuni suferite de o persoană în cadrul unui accident rutier. REMMA va identifica un punctaj traumatologic pe baza căruia se vor acorda despăgubiri morale. Valoarea unui punct traumatic este egală cu dublul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la data producerii accidentului.

După obținere, puteți depune REMMA la FGA.

4 . Am un dosar pe rol împotriva Euroins; mai am șanse să recuperez despăgubirile morale și materiale?

Da. FGA va plăti despăgubirile morale și materiale pe care le obțineți în instanță împotriva Euroins. Este importat să formulați și o cerere de despăgubire la FGA cât mai repede. Fără înregistrarea cererii de despăgubire la FGA în termenul prevăzut de lege, nu veți fi despăgubit de FGA.

5. Pot depune o cerere de despăgubire la Fondul de Garantare al Asiguraților (FGA)?

Da. FGA primește deja cereri de despăgubire din partea persoanelor păgubite prin accidente rutiere cauzate de autovehicule asigurate la Euroins. Vă recomandăm să formulați cât mai repede cereri de despăgubire întrucât FGA va analiza aceste cereri în ordinea înregistrării lor.

6. Până când pot depune cererea de despăgubire la FGA?

Cererile de despăgubire se pot depune la FGA până cel mai târziu 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care Euroins intră în faliment. Întrucât Euroins nu a intrat încă în faliment, termenul pentru depunerea cererilor de despăgubire la FGA nu este încă determinabil.

7. Care sunt sumele recunoscute de FGA pentru prejudiciile morale?

Din experiența cazurilor avute împotriva FGA, sumele plătite de FGA pentru daunele morale sunt foarte mici, situându-se între 200 și 350 lei pentru fiecare zi de îngrijiri medicale.

8. Pot da în judecată FGA pentru a obține despăgubiri morale mai mari?

Da. FGA este obligat să emită o decizie care să motiveze cuantumul despăgubirilor morale oferite. Această decizie poate fi contestată de victima unui accident rutier la Judecătoria Sectorului 2 București și, astfel, se pot obține despăgubiri morale mai mari.

9. În cât timp se plătesc despăgubirile de FGA?

Depinde.

Dacă aveți deja o hotărâre judecătorească definitivă împotriva Euroins, prin care Euroins este obligată la plata de despăgubiri morale, plata poate fi efectuată de către FGA în 3-5 luni de la data înregistrării cererii de plată.

Dacă nu aveți o astfel de hotărâre judecătorească (procesul dvs. este încă nefinalizat sau nu este început), puteți aștepta chiar și mai mult de 12 luni de la data înregistrării cererii de despăgubire.

10. Este necesar să mă înscriu și la masa credală a Euroins?

Înscrierea la masa credală (în procedura de faliment) a Euroins este necesară doar dacă apreciați că despăgubirile dvs. depășesc suma de 500.000 lei. Subliniem faptul că FGA va efectua plăți persoanelor păgubite prin accidente rutiere cauzate de autovehicule asigurate la Euroins, în cuantum de maximum 500.000 lei, conform plafonului stabilit de lege. Așadar, pentru despăgubiri mai mari de 500.000 lei, este necesar să formulați și o cerere specifică în procedura de faliment a Euroins.

11. Cum mă poate ajuta Lospa Lawyers?

Suntem o echipă de avocați specializată în gestionarea și obținerea daunelor morale și materiale în urma producerii unor accidente de trafic rutier. Avem experiență în recunoașterea drepturilor victimelor unor accidente rutiere de la societăți de asigurare în faliment - Astra, Carpatica și City.

Asistăm și reprezentăm clienții noștri în toată țara, în toate procedurile necesare obținerii de despăgubiri:

 • în procese penale (în fața unităților de poliție, parchet și instanțe penale);
 • în proceduri administrative în fața FGA, ASF sau Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR);
 • în procese civile, în fața tuturor instanțelor judecătorești din România (Înalta Curte de Casație și Justiție, curți de apel, tribunale sau judecătorii).

Depunem eforturi pentru conștientizarea, realizarea efectivă și cu celeritate a drepturilor persoanelor păgubite în urma accidentelor rutiere, indiferent de modalitatea de producere a acestora, ca de exemplu:

 • accident cu mașina;
 • accident de motocicletă;
 • accident cu pietoni;
 • accident cu camioane/ TIR;
 • accident cu bicicleta;
 • accident cu trotinetă electrică/ scooter/ ATV.

În cazul angajării noastre, toate procedurile (administrative, civile și/ sau penale) vor fi efectuate de echipa noastră, prin avocați dedicați cazului dvs., astfel încât dvs. să vă puteți concentra pe însănătoșirea și recuperarea dvs.

Subscribe To Our Weefdsaffsdfakly Newsdsfasfletter.

Special Sales

Exclusive Findings

New Arrivals & Promos

Basically, all you're interested in! 

Hey stranger!

This here is a nice round Newsletter Popup & Special Offer example.

 Sign up today and get 25% discount on your next order with our site. 

en_USEN