Curtea de Apel București pronunță o hotărâre reper pentru limitele instanței civile asupra aprecierii circumstanțelor producerii unui accident rutier, în contextul pronunțării, în prealabil, a unei hotărâri penale definitive
În 2015, în mun. Slobozia, un biciclist care circula pe lângă marginea drumului a fost acroșat de către un autoturism care circula în aceeași direcție. Accidentul s-a soldat cu rănirea gravă şi punerea în pericol a vieţii biciclistului. La 2 ore de la producerea accidentului, biciclistul a fost depistat având o alcoolemie de 0,65 g/l. În ciuda faptului că șoferul autoturismului a fost condamnat, printr-o hotărâre penală a Judecătoriei Slobozia rămasă definitivă, Tribunalul București, secția a VI-a, judecând pretențiile civile ale biciclistului împotriva societății de asigurare a autoturismului, a reținut culpa exclusivă a biciclistului în producerea accidentului. Judecând apelul formulat de Lospa Lawyers, Curtea de Apel București a desființat în tot hotărârea Tribunalului București și a reținut, în esență, că vinovăţia autorului faptei ilicite se bucură de autoritate de lucru judecat în faţa instanţei civile.
Urmărirea penală a acestui caz a durat aproximativ 4 ani, iar Lospa Lawyers a asigurat serviciile de reprezentare ale biciclistului. Dinamica producerii accidentului rutier a fost chestionată de către Lospa Lawyers, prin solicitarea și obținerea mai multor rapoarte de expertiză, cu scopul demonstrării faptului că, în ciuda alcoolemiei depistate, nu se poate reține faptul că acesta, în premomentul impactului, ar fi apărut înaintea autoturismului.
Prin obiectivele propuse pentru efectuarea rapoartelor de expertiză, a criticilor și obiecțiunilor formulate împotriva reținerilor acestora, avocații Lospa Lawyers au reușit să demonstreze culpa șoferului în producerea accidentului, materializată prin nepăstrarea unei distanțe suficiente de către șofer față de biciclist. Acest efort depus pe parcursul a 4 ani a condus la trimiterea în judecată a șoferului autoturismului. În februarie 2019, reținând culpa comună a șoferului și a biciclistului, Judecătoria Slobozia a condamnat șoferul pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă, prevăzută de art. 196 alin. (2) şi (3) C. pen., în dauna clientului Lospa Lawyers.
Ulterior, Tribunalul București a respins pretențiile biciclistului împotriva societății de asigurare, privind acordarea daunelor morale. În ciuda hotărârii penale a Judecătoriei Slobozia, Tribunalul a reținut că biciclistul, aflat sub influența băuturilor alcoolice, ar fi apărut brusc în faţă autoturismului, șoferul acestuia nemaiputând evita impactul. În acest context, Tribunalul nu a reținut nicio culpă în sarcina șoferului, arătând că fapta de a-l accidenta pe biciclist a fost săvârșită de către șofer, fără vinovăţie, în prezența cazului fortuit. Totuși, existența cazului fortuit se opune săvârșirii faptei și a circumstanțelor de fapt care explică reținerea existenței acesteia de către instanța penală.
Împotriva acestei hotărâri, avocații Lospa Lawyers au formulat apel, arătând, în esență, că hotărârea Judecătoriei Slobozia are autoritate de lucru judecat în fața instanței civile care judecă acțiunea civilă cu privire la existența faptei, inclusiv asupra oricăror circumstanțele de fapt reținute de Sentința penală și care sprijină reținerea instanței penale asupra existenței faptei și asupra săvârșirii acesteia de către intervenientul forțat. Fapta constând în conduita șoferului de a nu respecta o distanță suficientă față de vehicul de față nu poate fi înlăturată de către instanța civilă și nici modificată de către aceasta, prin reaprecierea probatoriilor avute în vedere de hotărârea penală la reținerea existenței faptei. Avocații Lospa Lawyers au mai arătat că hotărârea Tribunalului București încalcă autoritatea de lucru judecat a hotărârii Judecătoriei Slobozia, rescriind circumstanțele producerii faptei pentru care șoferul a fost condamnat, în ciuda art. 28 C.pr.pen.
Desființând hotărârea Tribunalului București, Curtea de Apel București a achiesat la argumentele avocaților Lospa Lawyers. Instanța de apel a reținut că “atât timp cât o instanţă penală a stabilit că o persoană a comis anumite fapte ce constituie infracţiune, acest aspect nu poate fi ignorat şi nici contrazis în cadrul litigiului civil ce vizează recuperarea prejudiciului produs prin respectiva faptă penală”. Totodată, a fost apreciat că, “în condiţiile în care instanţa penală stabileşte în mod definitiv că fapta penală a fost săvârşită de autor cu o anumită formă de vinovăţie, această constatare nu poate fi contrazisă de instanţa civilă deoarece a intrat în puterea lucrului judecat (subl.n.).
Astfel, în privinţa modului de săvârşire a faptei care a condus la vătămarea reclamantului-apelant şi a autorului acesteia, instanţa civilă este obligată să ţină cont de cele reţinute în hotărârea penală.”
În consecință, susţinerea Tribunalului București în sensul că fapta șoferului a fost comisă sub imperiul unui caz fortuit (apariţia intempestivă a biciclistului, care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice în faţa vehiculului) contrazice hotărârea penală deoarece o atare concluzie ar conduce la exonerarea de răspundere a conducătorului auto.
Totodată, în raport de leziunile traumatice ale biciclistului, în contextul reținerii culpei acestuia la producerea accidentului în proporție de 40%, Curtea de Apel a recunoscut clientului Lospa Lawyers daune morale în cuantum de 75.000 lei. În opinia Curții, “deşi ambii şoferi au avut o conduită neregulamentară, care a condus la producerea accidentului, totuşi neatenţia şi nepăstrarea distanţei suficiente faţă de vehiculul din faţă face ca șoferul să aibă o contribuţie mai importantă la cauzarea accidentului”.
Hotărârea Curții de Apel București restabilește autoritatea de lucru judecat a hotărârii Judecătoriei Slobozia, prin reamintirea judecătorului primei instanțe a unor exigențe fundamentale: situaţia factuală cu toate circumstanţele acesteia reţinută de către o instanţă penală, în temeiul art. 28 C. pr. Pen., intră în autoritate de lucru judecat, nemaiputând fi pusă în discuţie de instanţa civilă.
Hotărârea Curții de Apel București este definitivă și este redată în integralitate mai jos.
Paul Lospa, Managing Partner, și Livia Dianu-Buja, Senior Associate, au asigurat reprezentarea biciclistului în fața organelor de urmărire penală și a instanelor judecătorești din mun. Slobozia și mun. București.